Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. További információ

Sminkecsetek

2017. 02. 14. 15:23:00

 

Szégyen, nem szégyen, mi elvesztünk az ecsetek sokaságában!

Nem mintha egyáltalán nem használnánk ecseteket a sminkeléshez, de fogalmunk sem volt eddig róla, hogy formájukat, kivitelezésüket, anyagukat és funkciójukat tekintve ennyire sokfélék és speciálisak lehetnek.

Ezzel az összefoglalóval szeretnénk Nektek segítséget nyújtani abban, hogy könnyebben tudjatok válogatni kínálatunkból, és tényleg azt az ecsetet válasszátok, amire „praktikusan” szükségetek van.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy egyáltalán miért van szükségünk ecsetekre, hiszen léteznek kozmetikai szivacsok, púderpamacsok, szivacsos applikátorok, amiket nem ritkán meg is találhatunk a megvásárolt termék mellett. Ráadásul elég kézenfekvő megoldásnak tűnik a saját ujjaink használata is, amivel például a folyékony alapozókat, korrektorokat szintén fel tudjuk vinni az arcunkra.

Mi azonban osztjuk a szakértők véleményét: a szép smink elkészítéséhez jó minőségű ecsetekre is szükség van. Segítségükkel gazdaságosabban és gyorsabban lehet felvinni a festéket, egyenletesebben lehet azt eloszlatni, szép átmeneteket lehet létrehozni; egyszóval szebb eredményt lehet velük elérni. Igaz, hogy drágábbak, mint a fent említett kiegészítők, viszont megfelelő tisztítás és tárolás mellett (ezekről a későbbiekben lesz még szó) sok időt szolgálhatnak ki mellettünk. Ráadásul az ecsetek nagy többsége többfunkciós, sokoldalúan használható, némileg ki is válthatják egymást, így akár nem is kell mindegyiket elsőre beszereznünk az alapkészletünkbe.

Hogy pontosan melyiket is válasszuk, az több paraméter függvénye: függ attól, hogy mire és hol akarjuk használni (nagy, összefüggő vagy kis területen), milyen állagú festéket szeretnénk felvinni (por, folyékony vagy zselé), milyen fedést szeretnénk elérni, és emellett szubjektív szempontok is közrejátszhatnak a döntésben pl. melyik esik kézre, melyik használata praktikus számunkra, taszít-e minket a szintetikus ecset, vagy épp állatbarát megközelítésből pont a természetest hanyagolnánk. Az ecsetek nevei általában elárulják, hogy mire hivatottak szolgálni, de ezt akár - némi gyakorlattal a háttérben- felül is bírálhatjuk – nincsenek kötelező szabályok!

Egy-két alapelv, amit azért érdemes szem előtt tartanunk: mindig puha szőrű ecsetet használjunk, hiszen a szúrós szálú irritálhatja is bőrünket (nem beszélve arról, hogy a szem környéke eleve egy elég érzékeny terület). Egy másik szabályszerűség: minél kisebb az ecset feje, annál precízebben tudunk vele dolgozni, cserében annál többet is kell vele pepecseni, hogy mindent beszínezzünk, amit szeretnénk. Ugyancsak általános elv, hogy folyékony állagú alapozó, festék esetén inkább szintetikus ecsetet használjunk, a természetes szőrűeket inkább a por állagúakhoz válasszuk.

 

Alapozó

Kezdjük először az alapozáshoz ajánlott ecsetekkel.

Többféle formából választhatunk: lehet lapos vagy kerek fejű, ebből is lekerekített vagy egyenes végű, nagyobb vagy kisebb, tömött vagy lazább, hosszabb vagy rövidebb szálú, ízlés kérdése :-)

Mindegyikkel szép eredményt lehet elérni, ha megfelelő figyelmet és időt fordítunk az alapozó egyenletes eldolgozására és a szélekre. Vannak persze különbségek: a nagyobb, kerek fejű ecsetekkel (mivel az azonos alapozómennyiség nagyobb felületre oszlik szét) könnyebb és gyorsabb vékony, finom alapozást létrehozni, a kisebb fejű használata talán egy kicsit több precizitást és gyakorlatot igényelhet.

Kínálatunkban kétféle alapozásra dedikált ecsetet találunk, az egyik a ZAO alapozóecsete, mely egy laposabb, kisebb fejű eszköz és a nagyon tömör, sűrű és pihe-puha Kabuki ecset. Ez utóbbi a finom por alakú (pl. ZAO ásványi selyempor alapozó) alapozó felviteléhez is ideális.
 

Púder

Mivel púderek esetében is nagyobb összefüggő területek lefedéséről beszélünk, (ne feledkezzünk meg a nyak és dekoltázs bőréről sem, hogy elkerüljük a maszkszerű végeredményt!), ehhez is egy viszonylag nagy és kerek fejű ecsetet válasszunk. Mind a természetes, mind a szintetikus szálú ecsetre tudunk alternatívát kínálni: mindkettővel leheletfinom, vékony rétegben és egyenletesen tudjuk felvinni a natúr kozmetikumainkat, legyen szó laza porpúderről, kompakt púderről, bronzosítóról, fénykiemelő púderről, vagy akár az ásványi selyempor alapozóról (ebben az esetben máris akár kiválthatjuk az egyik ecsetet!).

 

Pirosító

Nézzük most azokat az ecseteket, amelyekkel már nem az arc teljes, hanem kisebb területén dolgozunk (pirosítás, bronzosítás, kontúrozás): ezekre a funkciókra az eddig említetteknél kisebb, kevésbé tömött eszközt szerencsésebb választani. Ez az ecsetfajta is különböző méretben és formában kapható: hogy melyikre esik a voksunk, szintén attól függ, pontosan mire is akarjuk használni, melyik esik jobban kézre nekünk, mennyire vagyunk gyakorlottak a használatukban. A ferdén vágott ecset például precízebb felvitelt tesz lehetővé, hiszen követi az arccsont ívét, de kell némi tapasztalat hozzá (hogyan fogjuk, hogyan húzzuk, melyik részét mártsuk a festékbe) hogy elkerüljük azt, hogy foltosra kenjük magunkat.


Utoljára megemlíteném a korrektorokhoz használt ecseteket, itt sincs egyértelmű szabály, választhatunk lapos vagy kerek, kis vagy nagy fejű, egyenes vagy ferdén vágott verziót, a „szokásos” objektív tényezők figyelembe vételével: mekkora felületen és milyen fedést szeretnénk elérni. A legelterjedtebb korrektorecset talán a lapos alapozóecsethez hasonló, de annál jóval kisebb ecset, amivel a szem alatti karikákat lehet korrigálni, de például az apró bőrhibákat, pattanásokat jobban meg tudjuk célozni a kisebb méretűekkel (bár erre akár egy teljesen más funkciójú, hegyesebb ecset is megfelel, pl. ceruzaecset).

 

Ajakecset

Az ajakecsetek tekintetében egy picivel egyszerűbb a dolgunk, bármilyen típusú, állagú rúzshoz, szájfényhez, ajakápolóhoz használhatjuk ezeket a szebb végeredmény érdekében: pontosabb kontúrokat tudunk húzni és a kevésbé elérhető helyekhez (például szájszeglet) is könnyebben hozzáférhetünk a segítségükkel. Ráadásul jobban is adagolható a festék mennyisége, így kevésbé keletkezik felesleg az ajkakon, ami aztán elkenődik mindenhova és nyomott hagy mindenhol - tartósabbá válik ezáltal a sminkünk.

Ahogy már megszokhattuk, a forma itt is lehet többféle: a rövid, tömörebb, enyhén lapított fejjel könnyen felvihető a szín az ajkakra (erre példa a ZAO ajakecsete), a hegyesebb, vékonyabb ecsetekkel pedig a sarkokat, íveket tudjuk könnyebben kezelni.

 

Szemre használható ecsetek

A szemhez használható ecsetek tekintetében szintén hatalmas a választék, rengetegféle és funkciójú ecsettel találkozhatunk, nálunk az Ökoázisnál is számtalan ecsetet kínálunk.

A szemhéjpúderek precíz és egyenletes felvitelére a legjobbak ezek közül a kisebb, lapos fejű, kerekded formájú, tömöttebb, de rugalmas ecsetek (pl. ZAO keverőecset). Ez a legáltalánosabban használt ecset, ha nincsen más ecseted, ez akár arra is jó, hogy árnyald, finomítsd is vele a színeket és eldolgozd vele a széleket.

Ez utóbbira természetesen léteznek speciális, erre nevesített ecsetek is (pl. ZAO árnyékoló vagy ferde árnyékoló ecset, ZAO körecset).

A szemhéjpúder tökéletes eldolgozásához szükségünk lehet viszont egy satírozó ecsetre. Ezek általában pufibb, tömött, puha, kicsit hosszabb szálú (bár ez erősen függ a szemed nagyságától is) ecsetek, amelyek segítségével a színeket tudjuk összesatírozni, összemosni, eldolgozni a széleket, tompítani az éleket, határvonalakat. Az igazán szép füstös hatás kialakításához gyakorlatilag nélkülözhetetlen egy ilyen ecset  (pl. ZAO keverőecset).

A lapos, egyenes vagy lekerekített szélű, kisebb ecsetekkel vagy ferde ecsetekkel még precízebben tudunk dolgozni, segítségükkel élesebb, pontosabb vonalat is húzhatunk kontúrként mind az alsó és felső szemhéjak (szempilla)vonalában, mind a szem külső szélén (ezzel ki is váltható a klasszikus tusecset). Ezek alkalmasak arra is, hogy a mélyítővonalban használjuk őket; a ferde árnyékolóecsettel pedig még a szemöldököt is kiválóan megformázhatjuk.

Van még egy ecset, ami szintén praktikus és sokoldalú, a ceruzaecset, amely tömör, kemény kidolgozásával és kis méretével alkalmas arra, hogy eldolgozd vele a szemceruzát; hegyével  a mélyítővonalba, az alsó szempillák alá, a szem belső sarkába is könnyen fel tudsz vinni festéket. Segítségedre lehet a külső V-forma kialakításában és a kisebb bőrhibák, pattanások korrigálásában is (korrektorecsetként). 
 

Szemöldökhöz használható ecsetek és kiegészítők

Ez végre egy elég egyértelmű kategória: a szemöldökpor felviteléhez és eldolgozásához a legjobb választás a ferdén vágott ecset, mely alakja miatt jobban ráfekszik a szemöldökre, merevebb sörtéivel színezi, színnel tölti ki azt. A ZAO Duó ecsetünk egy spirál kefét is tartalmaz, amellyel a szemöldököt tudjuk átfésülni.

(A szemöldök ápolására, átfésülésére és formára igazítására kínálatunkban még megtalálható egy speciális szemöldökkefe és –fésű is, amivel akár a szempilláról is el tudjuk távolítani a festékfelesleget.)

 

Tárolás, tisztítás

Ahogy a bejegyzés elején már kiemeltük, a megfelelő tisztításnak és tárolásnak fontos szerepe van abban, hogy ecseteinknek hosszú ideig hasznát vegyük, nem beszélve bőrünk egészségéről.

Ha nem is állunk neki minden egyes használat után kimosni az ecseteinket, mindenképp érdemes az ecsetekben maradt festéket kiütögetni vagy kitörölgetni belőlük rögtön azután, hogy dolgoztunk velük (főleg a folyékony állagúaknál).  Így nemcsak azt kerülhetjük el, hogy legközelebbi alkalommal a beszáradt darabok belepotyogjanak a friss sminkbe, hanem azt is, hogy esetleg valami bacit pacsmagoljunk vissza a bőrünkre.  Ráadásul a nem teljesen tiszta ecsettel a munka is nehezebb: mivel a szennyezett, összeszáradt részen a szálak nem ugyanúgy mozognak, így nem is lehet az ecsettel precízen, szépen dolgozni.

Hetente érdemes azért alaposan kitisztítani az ecseteket: léteznek erre külön spéci folyadékok, van, aki a sebbenzinre esküszik, de a legegyszerűbb, ha natúr – kozmetikai tartósítószerektől mentes- szappanos vagy (baba)samponos vizet használunk ehhez. Figyeljünk rá, hogy csak a szálakat érje víz (ha befolyik a fém rész alá, a ragasztó könnyen elereszt), ne áztassuk, ne csavargassuk az ecsetet, bánjuk velük kíméletesen! Szárítani is vízszintesen érdemes, így tartja meg legjobban az eredeti formáját.

A megfelelő tárolásra is fordítsunk figyelmet: tartsuk az ecseteket nedvességtől mentes, száraz helyen egy üvegben (vagy akár kaspóban) a nyelükkel lefelé, hogy ne koszolódjanak és töredezzenek a szálak, vagy használhatjuk erre a készlethez járó tokot is, ha van. Akár saját magunk is készíthetünk tartót, rengeteg példát találni erre, akár az otthoni, akár az utazós arzenálra tervezve:
https://www.youtube.com/watch?v=v6vIAcPV2Dg
https://www.youtube.com/watch?v=fZy0bV84S10

 

Itt nálunk, az Ökoázisnál, a Sminktermék kiegészítők kategóriában találhatóak meg ezek az ecsetek, külön-külön, vagy akár szettben is.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog smink natúr kozmetikum
blog comments powered by Disqus
Az oldal tetejére