Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. További információ

Antioxidánsok

Az antioxidánsok szervezetünk létfontosságú alkotóelemei, amelyekhez vagy növényi táplálékon keresztül, vagy állati eredetű ételeken keresztül juthatunk hozzá.

 A legismertebb antioxidánsok az A-, a C-, és az E-vitamin, a béta-karotin, a flavonoidok, az izoflavonoidok, a fenolsavak, a szelén, a Q10.

Az antioxidánsok az égési (oxidációs) folyamatokat gátolják, illetve késleltetik. Az égési folyamat során szabad gyökök keletkeznek, amelyek körül a nagy reakcióképességű molekulák számának növekedése a szervezetre káros hatást gyakorol. A tudomány mai álláspontja szerint leginkább a daganatos betegségekért, az érelmeszesedésért, a szív- és érrendszeri problémákért és az öregedésért tehetők felelőssé. Bizonyos helyzetekben (például stressz, betegség) a szabad gyökök száma megnő, és a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni. Az idős, beteg szervezetben az antioxidánsok hatása, és mennyisége is csökken.

Az antioxidánsok szerepe a szabad gyökök hatástalanítása, ezáltal az oxidatív stressz kivédése, végül az ebből eredő károsodások és betegségek megelőzése.

Rendezés:
Az oldal tetejére