Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. További információ

Kakukkfű - Thymus spp. (Thymus vulgaris)

Kakukkfű - Thymus spp. (Thymus vulgaris)
"A kakukkfű a klasszikus világ fűszere, a régi mezőgazdaság és az istenek növénye...a tápláló dolgok,  mézes és illatos édesség szimbóluma." - Henry Beston

 

A kakukkfű a Földközi-tenger környékén őshonos, szinte mindenki által ismert fűszernövény, amelyet a konyhából jól ismerünk.

Érdekes módon az ókorban édes aromáját a halállal azonosították, és temetési szertartásokon kapott szerepet: úgy vélték, hogy a halottak szellemei a virágaiban laknak. Egyiptomban balzsamozásra használták, a görögök pedig füstölőként égették a templomokban.

Azonban nemcsak a vallási életben volt szerepe: a rómaiak és a görögök is olajat készítettek belőle, amelyet fürdésre, aromaterápiás célokra és a gyógyászatban is használtak. A nagy pestisjárvány idején az emberek a bubópestist okozó bolhákat a kakukkfűvel tartották távol mind az otthonuktól, mind a ruházatuktól.

Hatásai, használata:

  • fertőtlenítő hatású: rendkívül erős baktériumok, gombák és vírusok ellen
  • segíti az emésztést: bontja a zsíros ételeket
  • légzőszervi betegségek esetén kitűnő hatású
  • gyulladáscsökkentő
  • a belőle készült krémek vágásokra, horzsolásokra használhatók
  • köröm- és lábgomba ellen is alkalmas
  • szájüregi problémákon is segít
Az oldal tetejére