A kajszibarackfa eredetileg Örményországból származik, de valószínűleg Kínában és Délkelet-Ázsiában őshonos, az őszibaracknak és a szilvának közeli rokona.
Hazánkban az egyik legnépszerűbb gyümölcs a sárga- vagy kajszibarack, húsa (fajtától függően) éretten lágy, kellemesen édes ízű, remek lekvár készíthető belőle.
A barackmag-olajat a gyümölcs közepében található magból nyerik, amely súlyának a fele olaj, és a természetes kozmetikumok közül az arcápolók tartalmazzák leginkább. Minden bőrtípusra alkalmas, nem hagy zsíros felületet maga után.
Telített zsírsavakban gazdag olaj, továbbá A- és E-vitamin tartalmának köszönhetően erőteljes antioxidáns, így öregedésgátló és sejtmegújító hatású.
Hatásai, használata:
- egyaránt hatásos az érett, száraz, valamint a gyulladt, érzékeny bőr számára is
- gyulladáscsökkentő hatású: ízületekre, izmokra jó hatással van
- regeneráló, revitalizáló, tonizáló hatású a bőr számára
- kiváló ápolója a finom bababőrnek is