Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. További információ

Aromaterápiás segítség az iskolakezdéshez

2018. 08. 21. 14:33:00
Aromaterápiás segítség az iskolakezdéshez
Az illóolajok koncentrációra gyakorolt hatását már évek óta vizsgálják különböző módszerekkel. Ennek egyik legérdekesebb ága, az iskolai teljesítményre gyakorolt hatás megismerése.

 

Az illóolajok koncentrációra gyakorolt ​​hatásának vizsgálata már évek óta zajlik: japán és amerikai nyílt irodákban azt tapasztalták például, hogy a citrus illatok csökkentik a munkavégzés során elkövetett hibákat, de az illóolajok nyugtató és kiegyenlítő hatása - így például a levendulaé - már régóta ismert.

Németországban a TAOASIS cég irányításával került sor egy átfogó kísérleti projekt keretében az illóolajok iskolai teljesítményre gyakorolt hatásának vizsgálatára, amelynek az volt a célja, hogy megtudják

 • az illóolajok javítják-e a hangulatot az osztályban,
 • segítenek-e a koncentrálóképesség, figyelem és motiváció erősítésében,
 • használatukkal hosszú távon növekszik-e a tanulók iskolai teljesítménye.

Az első lépés az volt, hogy összeállítsák a 100%-ban természetes, megfelelő illóolaj keveréket az osztályterem illatosítására (ez lett a későbbi, nálunk is kapható "Jó tanulást" illatkeverék), illetve kiválasszák a megfelelő párologtatót. Olyan eszközt sikerült kiválasztani, amely gyakorlatilag egy programozható illatoszlop volt, lehetővé tette rögzített illatintervallumok, valamint az intenzitásszabályozás beállítását.

A diákokat előzetesen próbálták ráhangolni a kísérletre, és erre különleges módszert választottak: a gyerekek a TAOASIS cég "TaoMobil" elnevezésű buszában fedezhették fel az illatos növényeket, a "szagos" mozit, valamint egy nyolc méteres vízesés is várt rájuk, így játékos formában ismerkedhettek meg az aromaterápia csodálatos világával.

A kísérleti projekt keretében az osztályban az előre beprogramozott illatoszlopot használták, továbbá kiemelt figyelmet kapott, hogy minél több növény legyen a teremben, valamint tematikus dekoráció (például a gyerekek képeket készítettek az illatok témakörben).

Illatkövet és a "Jó tanulást" illatkompozíciót a diákok otthon is használták a házi feladatok megírása közben. Többször ellátogattak a TaoMobil buszhoz is, valamint az iskola udvarán kiállítást nyitottak az aromaterápiával kapcsolatosan.

A projekt elején és végén, valamint félévkor a szülőkkel vagy a tanulókkal (attól függően, hogy milyen korú volt a diák) felmérést készítettek arról, hogy hogyan észlelik a változásokat, tapasztalnak-e bármi változást az illóolajok használata óta.

Érdekes eredmény született:

A diákok

 • 41%-a kijelentette, hogy jobban tudnak koncentrálni az osztályteremben,
 • 37%-a beszámolt a házifeladatuk javulásáról az aromakővel és a "Jó tanulást" illatkeverékkel,
 • 40%-a (a szülőkkel együtt) azt mondta, hogy jobban megy a tanulás az illatkővel,
 • 35%-a úgy találta, hogy az "illatos iskola" javította az iskolai teljesítményét,
 • 44%-a kijelentette, hogy motiváltabban járnak iskolába.

A szülők 28%-a kijelentette, hogy a gyermeke kevesebb gondatlan hibákat követ el, amely a figyelmetlenségből adódik.

A koncentrálóképességgel és a jobb teljesítményekkel együtt az osztály hangulatát is befolyásolta az illóolajkeverék:

 • a megkérdezettek 38%-a jobbnak találta a hangulatot az osztályban,
 • 32%-uk még az osztálytársak agresszivitásának csökkenését is jelezte,
 • 46%-uk válaszolt a szülőknek és a diákoknak úgy, hogy "Az osztály hangulata javult az illat használata óta",
 • a szülők 29%-a, akit megkértek, hogy mondja el érzéseit, egyetértett azzal az állítással: „Gyermekem jobb az iskolában, mint korábban”.

Összesen 796 kérdőívet értékeltek ki a projekt során.

A vizsgálatok pozitív eredménye után elérhetővé tették a "Jó tanulást" illatkeveréket mindenki számára, így mi is könnyen segíthetjük gyermekeinket az iskolai helytállásban. Az illatkeverék citrom és levendula illóolajok kombinációja, amely segíthet a diákoknak a koncentráció, a motiváció és a teljesítmény javulásában.

Az illatkeverékhez használhatjuk például a Baldini TAOSTONE Elektromos illatkövet, vagy a Baldini TAOLÁMPA Luce-t.

 

Ahhoz azonban, hogy gyermekünk az iskolában jól teljesítsen, nagy szükség van az elegendő alvásra, a nyugodt, meleg légkör biztosítására otthon.

Amennyiben úgy látjuk, hogy az iskolakezdés stresszel, idegeskedéssel tölti el kis diákunkat és nehezen alszik el este, valamint éjszaka is nyugtalan, segítsünk neki az ellazulásban illóolajokkal: ilyenkor használjuk a szobájában a TAOASIS "Jó alvást!" illatkeveréket, szettet vagy Bio Légtérillatosító spray-t, vagy a halántékra, csuklóra is tehetünk az Aroma Roll-on-ból.

 

Az illóolajokat már évezredek óta használják gyógyhatásuk miatt, az elmúlt több mint 40 évben azonban jelentősen megnőtt a növényi kivonatok egészségügyi és relaxációs felhasználása. Használjuk bátran, az előírásoknak megfelelően ezeket a fantasztikus illatokat!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: illóolaj aromaterápia
Az oldal tetejére