Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. További információ

Termékek Menü

Mosó- és tisztítószer, öblítő érzékeny bőrre

2017. 09. 12. 13:50:00

 

Egyre többen vagyunk száraz, allergiára hajlamos, érzékeny bőrűek, ezért természetes igényként merül fel, hogy a háztartásunkban használt mosó- és tisztítószerek esetén is legyen lehetőségünk a kímélő, bőrbarát bio mosószerek és öblítők, természetes tisztítószerek használatára.

 

Szerencsére ez ma már nem lehetetlen, hiszen több gyártó is kínál számunkra antiallergén készítményeket, amelyek kímélik a bőrt és nem okoznak irritációt, azonban sajnos még mindig sok termékre kerül fel a „Hypoallergén mosószer” vagy „Öblítő érzékeny bőrre” elnevezés – teljesen indokolatlanul.

 

Jól meg kell néznünk a termékcímkét, hiszen ezeknél a szereknél sem elegendő, ha a hangzatos „bio”, „eco” vagy „öko” elnevezéssel ellátják őket. Győződjünk meg arról, hogy valóban nincs az összetevők között allergizáló, ehhez azonban érdemes közelebbről is szemügyre venni azt a kis matricát ott a flakonon mielőtt bio mosószert választunk.

 

Összetevők

 

Mivel allergénmentes terméket keresünk, viszonylag egyszerű dolgunk van, hiszen minél kevesebb az összetevő a termékben, annál jobb, de nézzünk meg néhány olyan szempontot, amelyet érdemes figyelembe venni a vásárlásnál:

 

  • ne legyen a mosó- illetve tisztítószerben vegyszer, anionos felületaktív anyag, parfüm, vagy mesterséges illatanyag
  • még a tiszta illóolajokkal illatosított termékeknél is figyeljünk, hogy nem vagyunk-e allergiásak az adott illóolajra
  • helyezzük előtérbe a mosódiót tartalmazó készítményeket, hiszen ez az összetevő allergénmentes (a Planet Pure termékei ilyenek)

 

(Az összetevőkre később még részletesen visszatérünk.)

Az érzékeny bőrünk miatt mindenképp javasoljuk természetes tisztítószer választását, nincs annál kellemetlenebb érzés, amikor a bőrünk ég, viszket és már szinte fáj, nem éri meg tehát az olcsó, kétes összetételű vegyszerekre bízni magunkat.

 

Minősítések a címkén

 

Nézzük, milyen öko minősítéseket találhatunk a bio mosószerek címkéin és mit jelentenek:

Austria Bio garantie: Az Austria Bio Garantie GmbH (ABG) az osztrák biológiai termékekkel foglalkozó nyolc osztrák ellenőrző és tanúsító szervezet egyike. Feladata, valamennyi biológiai termék ellenőrzése és tanúsítása a gyártás minden szakaszában: a biológiai elsődleges terméktől az utolsó feldolgozóig. Amennyiben megfelel a szigorú feltételeknek a termék, akkor kaphatja meg ezt a tanúsítványt.

Az általunk kínált bio mosószerek közül a Planet Pure termékei rendelkeznek ezzel a tanúsítvánnyal, a különböző természetes illatosításban kapható készítmények mellett mosószer és öblítő érzékeny bőrre is elérhető náluk, ráadásul mivel ezek folyékony mosódiók, így teljesen biztosak lehetünk a bőr- és környezetkímélő választásban.

 

Ecocert: Az ECOCERT egy 1991-ben Franciaországban létrehozott ellenőrző és tanúsító testület. Az agronómusok felismerték a környezetbarát mezőgazdaság fejlesztések szükségességét, valamint annak a fontosságát, és hogy elköteleződést kell vállalni az ilyen gyártási módszerek mellett. Nagyon sok természetes kozmetikum és természetes tisztítószer minősítését elvégezték.

Többek között a Sodasan bio mosószerei is rendelkeznek ezzel a minősítéssel, amely a nagyfokú környezettudatosságot jelenti egyúttal.

 

Eco garantie: Az Ecogarantie® által kifejlesztett specifikációk a következőkön alapulnak: fenntarthatóság, növények, az állatok és az emberek közötti kényes egyensúly tiszteletben tartása, a fogyasztók elvárásai (emberi jogok tiszteletben tartása, etikus viselkedés, tisztességes árpolitika, megújuló nyersanyagok használata, stb.).

Szintén a Sodasan természetes tisztítószerek nyerték el ezt a minősítést.

 

EU Ecolabel: Az uniós ökocímke használatát az Európai Parlament és a Tanács rendelete határozza meg. Az EU ökocímke önkéntes rendszer, ami azt jelenti, hogy a gyártók, az importőrök és a kiskereskedők választhatják, hogy kérelmezik termékeikre a címkét.

 

 

Vegan Society, Vegan OK, Leaping bunny: mindegyik címke az állatok védelmére utal, azaz, hogy a termékek nem tartalmaznak állati eredetű összetevőket és azokat nem tesztelték állatokon.

 

 

A minősítések természetesen nem jelentenek garanciát arra, hogy bio mosószer, vagy öblítő érzékeny bőrre van a kezünkben, sokkal inkább jelentik egyrészt a törekvést, hogy a gyártó elköteleződést vállalt a környezetkímélő, tisztességes és egészséges termékek iránt, valamint, hogy mindennek hajlandó alávetni a teljes gyártási folyamatát.

 

 

A bio mosószerek összetevői részletesen

 

A felületaktív anyagok fontos összetevői a mosószereknek, hiszen képesek elválasztani a ruhaneműk anyagától a szennyeződéseket, azaz feloldják az olajos vagy zsíros szennyezőket, így a ruhák tisztává válnak.

A mosószerek dobozánaz összetevők (INCI) között az első-második helyen szerepelnek a felületaktív anyagok, méghozzá anionos felületaktív anyag vagy nem-ionos felületaktív anyagokként.

Az anionos felületaktív anyagok kockázatosak a környezetre, és nemcsak a természeti környezetre, hanem az emberi egészségre is. A jól ismert Sodyum Lauryl Sulphate, azaz SLS, számos kutatás szerint erős bőr- és szemirritáló anyag, így sem a gyerekeknek, sem a felnőtteknek nem ajánlott ilyen összetételű készítményt használni, érzékeny bőrűek számára különösen nem.

A másik legismertebb anionos felületaktív anyag a Sodium Coco-Sulfate, vagy SCS, szinte teljesen megegyezik az SLS-sel, de a Nátrium-laureth-szulfát (SLES) sem ajánlható.

Egy szó mint száz, az anionos felületaktív anyagokat jó, ha teljesen száműzzük a mosó- és tisztítószereink közül, hiszen ezek mindenképpen kockázatos vegyületnek számítanak.

 

Mit használjunk helyettük?

 

Természetesebb és eddig káros hatást nem mutató, nem-ionos felületaktív anyagokat tartalmazó készítményeket

Ezek az anyagok lehetnek a Kokó-glükozid (Cocos Glucoside), a Decyl Glucoside vagy a mosódióban is megtalálható természetes szaponinok, az amfoter cukortenzidek, például a sucrose cocoate. vagy a kokoamidopropil-betain (CAPB, Cocoamidopropyl Betaine). Ezek nem irritálják a bőrt, így nyugodt szívvel használhatók.

 

Jöjjenek a fehér ruhák mosása során fontos fehérítők:

 

Kerüljük az optikai fehérítőket, vagy nátrium hipokloritot, mert ezek csak látszatra tisztítják a ruhákat. Az oxigénes fehérítő, a szódabikarbóna, a mosószóda mind kiváló alternatívák, ráadásul természetes tisztítószerek is egyben.

 

Ne használjunk olyan mosószereket, amelyek parabéneket, foszfátokat tartalmaznak, illetve Methylisothiazolinone-t, ezek a hormon- és idegrendszert károsítják, mindamellett pedig a környezetünket is.

Ahogyan fentebb is írtuk, az érzékeny bőrűek számára egyes illatanyagok allergén hatásúak lehetnek, akár természetes illóolajok is, így – ha mosószert vagy öblítőt érzékeny bőrre választunk – inkább kerüljük őket.

 

 

Nem könnyű tehát a választás, és nincsenek könnyű helyzetben az érzékeny bőrűek, mert nem állnak rendelkezésre tömegével bio mosószerek vagy természetes tisztítószerek számukra. Fontos tehát, hogy megtaláljuk a számunkra és a bőrünk számára legmegfelelőbbet, főleg ha már kisgyermek is van a családban, hiszen a babaruhák mosása külön feladat is lehet érzékeny bőrű csecsemők esetén.

 

Összefoglalva a tudnivalókat, a nem-ionos felületaktív anyagokat tartalmazó vagy folyékony mosódióból álló készítményeket ajánljuk, amelyet kifejezetten érzékeny bőrre kerültek kifejlesztésre, így általában semmilyen allergizáló illatanyagot nem tartalmaznak. Növényi kivonatok (ezek többnyire „extract” kifejezéssel vannak jelölve) nem okoznak gondot, és a szódabikarbóna vagy a mosószóda sem.

Ha tehetjük, vásároljunk minősítéssel ellátott bio mosószert, vagy öblítőt érzékeny bőrre, mert ezek garanciát jelentenek arra, hogy környezet- és társadalomtudatos gyártásból származik a termék.