Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. További információ

Mit jelent a NATRUE minősítés a kozmetikumoknál?

2021. 07. 28. 15:46:00
Mit jelent a NATRUE minősítés a kozmetikumoknál?
"Küldetésünk a természetes és organikus kozmetikumok védelme és népszerűsítése a fogyasztók érdekében világszerte"

 

Vásárlóként, felhasználóként, fogyasztóként évről évre egyre tudatosabbá válunk. Ha a mi weboldalainkat böngészed, akkor egészen biztos, hogy Téged is foglalkoztat az egészséges bőrápolás, a környezetvédelem vagy a zero waste.

Nem lehetünk azonban mindannyian orvosok, biológusok, környezetmérnökök vagy táplálkozástudományi szakemberek, ezért szükségünk van olyan kapaszkodókra, támpontokra, amelyek segítenek eligazodni az egészséges(ebb) alternatívák közötti választásban.

A természetes kozmetikumok világában ezt a segítséget a nemzetközi minősítések jelentik, amelyek közül egyik a NATRUE.

Ismerd meg, mit is jelent számodra, ha ezzel a jelöléssel találkozol a kozmetikumokon!

A NATRUE története

A NATRUE egy 2007-ben alapított, brüsszeli székhelyű, nemzetközi nonprofit szövetség, amely elkötelezett a természetes és organikus kozmetikumok világszerte történő népszerűsítése és védelme iránt.

A kétezres évekre a kozmetikumokkal kapcsolatos előírások egyre bonyolultabbá váltak, a valóban természetes és organikus kozmetikumokat gyártó kis- és középvállalatoknak útmutatásra és összehangolt érdekképviseletre volt szükségük, hogy nemzetközi szabályozási és döntéshozatali szinten egyaránt érvényesülhessenek. Elsősorban a természetes és organikus kozmetikai termékek jobb szabályozásának szükségessége - különös tekintettel arra, hogy a természetes és organikus kozmetikumok (NOC) nemzetközi definíciója is hiányzott - és az "ál" környezetbarát tevékenységek növekedése hozta össze a NATRUE alapító tagjait (WALA, Weleda, Laverana, PRIMAVERA, LOGOCOS és CEP), és 2007 -ben létrehozták a NATRUE -t. Több mint 10 évvel később a NATRUE megszilárdította pozícióját nemzetközi képviseleti testületként, amely a valódi természetes és organikus kozmetikumok világszerte történő védelméért és népszerűsítéséért küzd.

Megalakulása óta a NATRUE a természetes és organikus kozmetikumok konkrétabb, jobb szabályozásáért tevékenykedett, és aktívan támogatta a természetes és organikus kozmetikumok hivatalos meghatározását, amelyre nagy szükség van azért, mert egyre több a megtévesztő állítás, az olyan cég, aki környezetbarátnak tetteti magát vagy egy termékét.

A szövetség tevékenységének eredményeképpen a NATRUE címke 2008-ban került bevezetésre.

Létrehozásakor a NATRUE címkézési kritériumainak fő célja az volt, hogy szigorú követelményeket fogalmazzon meg és építsen fel a természetes és biokozmetikai termékekre, különösen a biokozmetikumokra, a csomagolásokra és a termékek összetételére vonatkozóan, amelyek más címkéken nem találhatók. A NATRUE címke tehát következetesebb és átláthatóbb, mint a „természetes kozmetikumok” Európában elfogadott meghatározása. 2008 óta a NATRUE címke fejlődött és kibővült Európában és világszerte, és megszilárdította pozícióját a NOC szektorban, mint az eredeti természetes és organikus kozmetikai termékek nemzetközi viszonyítási alapja.

NATRUE kritériumok

A NATRUE a késztermékek esetében két szintet különböztet meg: a természetest és az organikust.

Az összetevők tekintetében az alábbi követelményeket állították fel (a természetes összetevők minimális tartalma (%) az 1. sor (zöld) és a származtatott természetes összetevők maximális aránya (%) a 2. sor (narancssárga)):

  1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13.
Nyersanyag tartalom a késztermékre vonatkoztatott %-ban Olajok / vízmentes tisztító és bőrápolási termékek Parfümök, Eaux de Parfum, Eaux de Toilette, Eaux de Cologne Bőrápoló emulziók (W/O) és oleo-gélek Vizet tartalmazó dekoratív kozmetikumok Dezodorok és izzadásgátlók Bőrápoló emulziók (O / W) és
gélek
Fényvédők Hajkezelő termékek Felületaktív anyagokat tartalmazó tisztítók Szájápolók Dekoratív kozmetikumok (vízmentes) Szappanok, szilárd tisztítók és
hajápolási termékek
Víz
Természetes kozmetikumok (természetes összetevők aránya min.) 80 60 30 10 10 10 10 3 3 2 1 1 0,1
(származtatott természetes összetevők aránya max.) 20 10 30 30 30 25 55 40 85 70 50 99 10
Organikus kozmetikumok (természetes összetevők aránya min.) 90 60 30 15 15 15 15 15 15 15 15 1 15
(származtatott természetes összetevők aránya max.) 10 10 20 15

15

20 30 15 25 15 15 99 5

A NATRUE tagjai mára már a nálunk is kapható népszerű márkák közül a TAOASIS, a Farfalla, vagy a Dr. Bronner's, természetesen az alapítókon kívül (Dr. Hauschka, Lavera, Weleda, Primavera).

Légy Te is tudatos vásárló, válaszd a minősített természetes kozmetikumokat!

Az oldal tetejére