Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. További információ

Hogyan szabaduljunk meg a hangyáktól? - Természetes és biztonságos házi praktikák hangyák ellen

2017. 06. 18. 21:18:00

 

Ha lakásodban megjelentek a hangyák, több módszer közül választhatsz, hogy megszabadulj tőlük. Mielőtt azonban mérgező vegyszerekhez nyúlnál, pláne, ha kisgyerek vagy házi kedvenc is van körülötted, próbálj ki természetes és biztonságos módszereket!
 

A hangyák mindenevők, a szabadban főképp a levéltetvek nedve jelenti számukra a fő táplálékot, de néhány faj azonban a hangyakolónia közeli házakra is élettérként, így további táplálékforrásként tekint.  A bejutás nem okoz számukra gondot, bármilyen apró rés elegendő, és ha ott még megfelelő táplálékhoz is jut, nehéz őket - és a kolónia egyre több tagját - kitessékelni. A kolónián belül a munkások dolga az, hogy felkutassa az ételt és azt haza is vigye a gyomrában. Visszafelé haladva feromont bocsátanak ki magukból, ezzel jelölik meg az élelmiszerforráshoz vezető útvonalat a többiek számára.
 

A hangyák elleni harcot így 3 fronton indíthatjuk meg:

  1. hangyák számára vonzó táplálék és feltételek felszámolása (megelőzésként is);
  2. hangyák nyomvonalának és szaglásának megzavarása (megelőzésként is);
  3. a megtalált táplálék manipulálása.

Míg az első két csoportba tartozó házi praktikák a hangyák távol tartását illetve visszaszorítását célozzák, a harmadik az elpusztításukra irányul.


Ismerkedjünk meg most részletesebben is ezekkel a lehetőségekkel!

 


 

1.) Próbáljuk minél kevésbé vonzóvá tenni lakásunkat a hangyák számára, akik leginkább étel után kutatnak.

A tisztaság (elsősorban a konyhában) fontos szerepet játszik a megelőzésben és a kezelésben is:  a lehullott morzsát és ételmaradékot mindig takarítsuk fel magunk után, konyhapultot és a padlót tartsuk tisztán, mossunk fel rendszeresen. Tároljuk a cukros ételeket, a száraz élelmiszereket (liszt, gabona) jól - lehetőleg légmentesen- lezárva, az étkezések, főzések végén mosogassunk el, rendszeresen ürítsük a szemeteseinket.

A hangyák megjelenése azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy pocsék háziasszonyok vagyunk, más oka is lehet a rovarok megjelenésének, az élelmiszeren kívül lakásunk vízforrást illetve menedéket is jelenthet számukra.


2.) Zavarjuk meg a hangyák szaglását és a nyomvonalakat: minél intenzívebb illatot használunk ehhez, annál sikeresebb lesz a védekezés ellenük.

Hogy mi minden lehet hatásos?

  • illóolajak: borsmenta, teafa, fahéj, levendula, szegfűszeg, citrom, narancs, grapefruit stb.
  • ecet
  • citrom (citromlé, citromhéj)
  • fűszerek: fokhagyma, bors, só, fahéj, paprika
  • bizonyos gyógynövények: bazsalikom, rozmaring, kakukkfű
  • kávézacc
  • uborka


Az ízlésünknek illetve toleranciaszintünknek smiley megfelelően válasszunk ezek közül, helyezzük azt a bejutási pontokra és a vonulási útvonalra, illetve bárhova, ahol a hangyák már megjelentek (ecetes illetve citromos vízzel az egész padlót is felmoshatod) és néhány napon át ismételjük meg a „kezelést”.  Érdemes lehet kísérletezgetni is, többet is kipróbálni, a különböző hangyafajok ellen ugyanis más-más lehet hatásos. Készíthetünk ezekből praktikus spray-t is,  íme két recept:

a.)  1/4 csésze víz
1/4 csésze vodka (opcionális)
15 csepp borsmenta illóolaj
15 csepp teafa illóolaj
7 csepp citrus illóolaj vagy 1-3 csepp szegfűszeg illóolaj

Öntsük ezeket szórófejes palackba és használjuk a fent említett helyeken!  (Ehető minőségű olajokkal akár élelmiszereket is lepermetezhetünk, de akkor ne használjunk teafa illóolajat!!)

b.) Keverjünk össze ¼ csésze ecetet  ¼ csésze vízzel egy szórófejes palackban, ha szükséges, adjunk hozzá 30 csepp illóolajat a fentiekből (a szegfűszegolajból kevesebbet!). Sima ecet helyett használhatunk almaecetet is, annak kevésbé zavaró az illata.  Az ecetet 1 citrom kifacsart levével is kiválthatjuk.

 

3.) Használjunk csalit a hangyák elpusztítására!

a.) A hangyák imádják a cukrot, így azt sikeresen használhatjuk arra, hogy egy helyre vonzzuk őket, illetve összekeverve ezt más hangyákra halálos „méreggel”, véglegesen leszámoljunk velük.  Ezek közül a leghatékonyabbnak vélt módszer, ha szódabikarbónát (vagy sütőport) 1:1 arányban vegyítünk cukorral és ezt használjuk csaliként (kis, lapos tálkákba helyezve el az otthonunk több pontján). Ez nemcsak az egyes egyedeket célozza, mivel a cukrot a hangyák visszaviszik a kolóniába, ahol a többiek is megeszik, felfújódnak a szódabikarbónától és elpusztulnak.

b.) A cukor vízben, vagy sörben feloldva szintén végleges megoldást jelenthet: ha csapdákat állítasz ezekből, az odavonzza a hangyákat és belefulladnak. A sok víz önmagában is segítség: ha például kutyánk eledele válik a hangyák célpontjává, helyezzük a tálját egy nagyobb méretű magasabb tálcára és töltsük meg azt vízzel. A hangyák nem tudják átúszni ezt az akadályt…

c.) A folyékony szappanos víz is halálos lehet a hangyák számára: ez a hangyák külsején levő viaszos bevonatot oldja fel. Ehhez használhatjuk a Dr. Bronner’s folyékony szappanjait: tegyünk egy 1 literes szórófejes palackba ¼ csésze borsmenta vagy teafa folyékony szappant, öntsük fel vízzel, rázzuk fel jól, és ezzel fújjuk be rendszeresen  a belépési pontokat és az útvonalakat.

 

Ezekkel a házi módszerrel általában kisebb hangya ártalmakat lehet hatékonyan kezelni, ha azonban nem sikerül megoldanunk a problémát, forduljunk inkább szakemberhez!

 

Források:

https://www.mommypotamus.com/7-ways-get-rid-ants-naturally/
http://www.apartmenttherapy.com/
http://thegardeningcook.com/
http://www.wikipedia.hu/

Az oldal tetejére