A fekete áfonya (Vaccinium myrtillus) az erika- vagy hangafélék (Ericaceae) családjába tartozó félcserje és Észak-Európából származik.
Virágai apró haranghoz hasonlóak, július-augusztusra érlelik hamvas, feketés kék, kellemesen savanykás bogyóikat.
100 g áfonya mintegy 42 kcal (176 kJoule) energiát tartalmaz és bármennyi fogyasztható belőle, így nagyon jól jön a diétázók számára is.
Antioxidáns tartalma jelentős: antociánok, proantociánok, leukoantociánok, flavonolok és származékaik találhatók benne. És hogy mik is ezek?
Az antociánok serkentik a kollagénszintézist, ami a kötőszövetek és bőr egészségéhez, üdeségéhez elengedhetetlenek. Antibakteriális és keringést serkentő hatásuk is van, valamint serkentik az immunrendszer védekező mechanizmusát is. Az antocián szabadgyökfogó hatása miatt szemvédő hatású. A szervezet minden pontján serkenti a kapilláris erek vérellátását, és így a szemfenék érhálózatát épen tartva közvetetten és közvetlenül is segít az ideghártya regenerálódásában.
Az áfonyabogyó tartalmaz még katekineket, növényi rostokat adó pektint, gyümöcssavakat és cukrokat. Vitaminjai közül az A-, B1- C- és D-vitaminok, pantoténsav és nikotinamid vannak bőségesen. Összehúzó hatású cseranyagai miatt a szárított áfonya segít elmulasztani a hasmenést - különösen jótékony hatással bírnak a kisgyermekek hasmenésekor -, fogínygyulladást, szájnyálkahártya- és torokgyulladásokat. Frissen viszont a bogyók inkább hashajtó hatásúak.
Hatásai, használata:
- antioxidáns hatás: a fekete áfonya remek hatással van a bőrre, semlegesíti a szabad gyököket, megelőzi a ráncok képződését és a bőr öregedését
- a narancsbőrrel küzdőknek is jó szolgálatot tesz, hiszen hatásos a cellulitisz elleni harcban is
- magas pektintartalom: segít a pattanások, aknék elleni küzdelemben, segít a belekben felgyülemlő méreganyagoktól megszabadulni
- serkenti a vérkeringést a kapilláris erekben, ennek köszönhetően például csökkenti a szemek körüli karikákat
- az antocián serkenti a kollagéntermelést, csakúgy, mint a C-vitamin, a gyümölcs rendszeres fogyasztásával a bőr tovább marad feszes, jobb lesz a vérellátása.
Fogyassz belőle nagyon sokat, és használj olyan természetes kozmetikumokat, amelyekben megtalálható!