Az avokádót, ezt a dél-amerikai eredetű gyümölcsöt már az aztékok is sokra becsülték és afrodiziákumként tartották számon, míg az 1500-as években, Mexikóban számos betegség ellen fogyasztották. Az avokádó mexikói fajának a neve Persea gratissima.
Napjainkban rengeteg természetes kozmetikum alapanyaga, vagy összetevője az avokádóolaj, hiszen hatására a bőr felső rétege simává válik. Így fürdőolajok, hajkondicionálók vagy rúzsok összetevőjeként is találkozhatunk vele.
Az olajat az érett avokádókörtéből nyerik, amely finomítatlan formában mély, haragoszöld színű, illata a mogyoróéhoz hasonlít. A finomított olaj színe természetesen fakóbb, és a hasznos tápanyag is jelentősen kevesebb benne.
Az avokádóolaj A-, D-vitaminokat, káliumot és lecitint tartalmaz, maga az olaj 6-9 hónapig tartható el, utána megavasodik, hiszen alapvetően nincs benne tartósítószer.
Hatásai, használata:
- nyugtatja a száraz, ekcémás, repedezett vagy hámló bőrt,
- hidratálja és puhítja a bőrt, használatától simává válik,
- regenerálja a bőrt, csökkenti a gyulladásokat, így érett és zsíros/kevert bőrre is kiválóan alkalmas,
- antioxidánsai segítségével lassítja a bőr öregedését, a ráncok, a foltok kialakulását,
- kiváló vízmegkötő hatással rendelkezik, serkenti a bőr kollagéntermelését
- természetes fényvédő hatása is ismert, valamint a kellemetlen napégés tüneteit is enyhíti
- a száraz, töredezett hajvégeket regenerálja, segíti a haj növekedését
- erősíti a kötőszövetet, így narancsbőr és striák ellen is hatásos