Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. További információ

Dr. Hauschka sorozatunk 2. része: miből és hogyan készülnek a kozmetikumok?

Ahogy előző blogbejegyzésünkből is kiderülhetett, a Dr. Hauschka készítmények és azok felhasználási koncepciója mögött egy speciális szellemiség és szemlélet húzódik, amelynek egyik központi eleme az ember és a természet közötti harmonikus egyensúly megteremtése és megőrzése. Ez az elv jelen van akár az összetevőket, akár a gyártás folyamatát, akár a felhasználást vizsgáljuk, nézzük is meg ezeket sorban!

 

1. Kiváló minőségű összetevők

 

Minden Dr. Hauschka termék alapját a természet ritmusához való alkalmazkodás, annak körforgásába való bekapcsolódás és a beavatkozásmentes nyersanyagokban rejlő minőség és erő jelenti.

A készítményekhez felhasznált összetevők a WALA saját minősített gyógynövénykertjéből, illetve (kapacitás híján) egyéb biodinamikus vagy ellenőrzött ökológiai, teljesen kémiai növényvédő- és vegyszermentes termesztésből származnak. A kozmetikumokhoz ezen kívül védett termőhelyen gyűjtött vadnövényeket is feldolgoznak: ez azokra a növényekre jellemző, amelyek eredeti élőhelyükön jobban kifejezésre tudják juttatni, meg tudják őrizni életerejüket, mint egy kertben.

A titok azonban nemcsak a nyersanyagok minősége, hanem mindaz a házon belüli kutatómunka, tapasztalat és gondosság, amellyel azokat termesztik, ki- és összeválogatják és feldolgozzák. Ez olyan területeket is érint, mint a termesztés helyének, a begyűjtés időpontjának és a feldolgozás módjának meghatározása -  mind-mind azt a célt szolgálja, hogy az egyes alapanyagok legjobban fejtsék ki hatásukat a készítményekben.

A kozmetikumokban ugyanis minden egyes összetevőnek fontos szerepe, feladata van, mindegyik gondos megválasztást követően kerül be az egyes termékekbe, hogy ott épp a megfelelő módon járuljon hozzá az egészséges bőr támogatásához, eléréséhez. A Dr. Hauschka kozmetika másik központi eleme ugyanis ez: a bőr saját folyamatainak és funkcióinak aktivizálása, a (már meglevő) saját erőkbe vetett bizalom és ezek célzott támogatása.

Ennek a gondolatnak egy más szinten való megjelenése például az a magatartás is, amellyel a  WALA  a környező területeken és világszerte  támogatja a fenntartható ökológiai gazdaságokat: segítséget nyújt egyrészt ezek létrehozásában, másrészt működésében is  gyakorlati tudását átadva és munkalehetőséget kínálva, megélhetést biztosítva az ott dolgozóknak.

Ezek a gazdaságok zárt körforgásként működnek (kertből származó  magok, komposzt és föld, saját nevelésű palánták), ahol minden munkálatot kézzel végeznek.  A kertben minden tevékenységet, tehát a termesztés, az ápolás és az előállítás folyamatait is a természet ritmusai, napszakok, évszakok határozzák meg.

Minden begyűjtött, feldolgozásra váró alapanyagot és növényt, a WALA saját analitikai és mikrobiológiai laboratóriumában tisztasági vizsgálatnak vet alá. Csak ha a szigorú előírásoknak megfelelnek a kiindulási anyagok, kerülhetnek gyártásba.

 

2. Ritmikus feldolgozási mód

 

A gyártás során speciális feldolgozási módot alkalmaznak, hogy a növény hatóanyagait és életerejét megőrizzék: a biodinamikusan termesztett gyógynövényeket leszedik, kiválogatják, megtisztítják, bevizsgálják, felaprítják, majd desztillált forrásvízbe teszik. Egy tejsavas erjedés indul meg (ezt néha elősegítik méz hozzáadásával), amely 7 napig tart. Közben ritmikus eljárásnak vetik alá, amelyben meleg-hideg, sötét-világos és mozgás(keverés)- nyugalom változik, ismétlődik. A keveréket aztán szárazra préselik, leszűrik, a növényi maradványt elégetik, a hamunak egy részét visszakeverik a folyadékba (másik részét meg a komposztba). Ezt a kivonatot aztán 365 napig pincében érlelik.  Ezt az érlelt növénykivonatot (őstinktúrát vagy alapszubsztanciát) használják fel a gyógyszerekhez és kozmetikumokhoz (ez utóbbiakhoz még olajos illetve vizes-alkoholos kivonatokat, esszenciákat is alkalmaznak).

A gyógyszerekhez (és néhány kozmetikumhoz, például az ampullakúrákhoz) ezt a kivonatot potencírozzák, amely során ritmikusan hígítják és rázzák az elegyeket, ezzel változtatva az egyes kivonatok gyógyító erejét.

A készítményeket a gyártás minden fázisában vizsgálják: labor-, analitikai- és érzékszervi vizsgálatoknak vetik alá őket (szín, illat, Ph érték, konzisztencia alapján), ahol szigorú és rendkívül magas minőségi követelményeknek kell megfelelniük.

A teljes gyártás folyamatában hangsúlyos szerepet kap az emberi kétkezi munka (biodinamikus kert, vizsgálatok nagy része stb.), de ugyanakkor hatékonyan használják ki a technika adta lehetőséget is azoknál a munkafázisoknál, ahol az emberi munka kiváltható, megkönnyíthető (pl. csomagolás, töltés, számítógépes analízis). Ehhez kapcsolódóan ugyanez az érdekes kettősség húzódik meg a természetes ritmusokhoz való alkalmazkodás illetve a berendezések automatizáltsága között.

A cég neve is az alkalmazott előállítási módszerre utal: A WALA a Wärme-Asche (meleg/hő-hamu) és a Licht-Asche (fény-hamu) szavak kezdőbetűiből tevődik össze.

 

3. A kozmetikumok jellemzői

A Dr. Hauschka készítmények 100%-ban természetes eredetűek, a termékek semmilyen szintetikus illat-, szín- és konzerváló anyagot nem tartalmaznak. Mivel a feldolgozás során a teljes növényrész felhasználásra kerül (pl. nem csak a rózsaszirom, hanem a rózsa egész feje), nincsenek izolált hatóanyagok, a készítmények nem allergizálnak. WALA kiemelten fontosnak tartja, hogy nem használ fel olyan alapanyagot, amely előállítása, vagy fejlesztése során akár részlegesen is állatkísérleteket végeztek. A kozmetikumok BDIH és/vagy NATRUE minősítéssel rendelkeznek (pl. a Hauschka nagy víztartalmú kozmetikumai azért nem kapták meg a NATRUE minősítést, mert a minősítő szervezet a vizet nem tekinti bionak).

 

Következő bejegyzésünkben már az alap arcápolási koncepcióval és az ahhoz kapcsolódó konkrét termékekkel ismertetünk meg Benneteket!

 

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, és többet is meg szeretnél tudni a Dr. Hauschka termékekről, nézd meg ezt a kisfilmet:

 

 

blog comments powered by Disqus
Az oldal tetejére