Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. További információ

Bőrtípus kisokos - avagy milyen az én bőrtípusom?

2023. 01. 10. 16:15:00

Ha egy kicsit belemélyedünk a bőrápolás témakörébe, hamar feltűnik, hogy a nagy múltú, több évtizedes tapasztalattal rendelkező gyártók mind egy véleményen vannak: nincsenek bőrtípusok, csak bőrállapotok.

A kettő közötti különbség nagyon lényeges: a bőrtípus szerinti besorolás statikusságot feltételez, azaz mindenkiről megmondja, hogy száraz, zsíros vagy normál bőrű és itt véget is ér a „tudománya”, nem veszi figyelembe az életkort, az adott élethelyzetet (pl. terhesség vagy jelentős stressz), a táplálkozásbéli szokásokat, a betegségeket stb.

Ezzel szemben létezik azoknak a köre, akik bőrállapotról beszélnek, egy folyamatosan változó tényezőről, amelyet számtalan dolog befolyásol:

  • életkor,
  • élethelyzet (terhesség, szoptatás, stressz, rossz életkörülmények, dohányzás stb.),
  • táplálkozási szokások, diéták,
  • tartós vagy átmeneti betegségek, gyógyszerszedés,
  • évszakok, időjárás befolyásoló tényezői,
  • munkakörülmények (pl. jelentős porral, szennyezéssel járó foglalkozások).

Gondoljunk csak bele, hogy a zsíros, pattanásos bőr például nem tekinthető általános, életünk végéig tartónak, legtöbbünknél ez a tinédzser évekre jellemző, majd szépen fokozatosan megszűnik és újabb állapotba kerül a bőrünk. Persze vannak, akiknél felnőttkorban is jellemzők ezek a tünetek, azonban egészen más okból vannak jelen az arcon ilyenkor már a pattanások és másként is kell kezelni azokat.

Ez egyúttal még egy dolgot jelent: folyamatosan figyelmet kell szentelnünk a bőrünknek, amennyiben változást észlelünk, ne féljünk váltani a készítmények között! (Pl. ha megoldjuk a száraz bőr problémát kozmetikumokkal, étrenddel, folyadék fogyasztással stb., akkor a továbbiakban nem biztos, hogy szükségünk lesz a kifejezetten száraz bőrűeknek készített kozmetikumokra, elképzelhető, hogy válthatunk egy normál bőrre való hidratálóra, tonikra stb.)

 

A bőrápolásban tehát alapvetően két rendkívül fontos dolgot kell figyelembe venni:

  • először meg kell állapítanunk az aktuális bőrállapotunkat,
  • majd be kell vezetnünk azt a bőrápolási rutint, amellyel támogatjuk az állapot fenntartásában vagy javításában.

Még egy fontos megjegyzést kell tennünk: amikor az arcunkról beszélünk, akkor tulajdonképpen nemcsak a szószoros értelemben vett arcunkat, hanem a nyakunkat és a dekoltázs bőrét is ide értjük, ne hagyjuk ki tehát ezeket a területeket sem az ápolásból.

 

Lássuk tehát, milyen bőrállapotok létezhetnek!

(A kategóriák természetesen nem különíthetők el élesen, de a nagy többség bőrállapota valamelyikbe besorolható, és vannak természetesen, akik két állapot közötti határvonalon fogják megtalálni a sajátjukat.)

 

Normál bőrállapot jellemzői:

A bőrfelszín zsír- és víztartalma megfelelő, a pórusok zártak, az arcbőr friss, üde, tompa fényű, tiszta és bársonyos tapintású. Rugalmas, jó tartással rendelkezik és nem érzékeny.

Normál bőrrel napjainkban kevesen rendelkeznek, „köszönhetően” többek között a levegő minőségének, a táplálkozási szokásoknak és a nem megfelelő minőségű kozmetikumok használatának.

Amennyiben úgy látod, hogy azon szerencsések közé tartozol, akiknek normál bőrük van, akkor a legfontosabb feladatod az állapotának megőrzése, fenntartása: ezt megfelelő tisztítással és hidratálással érheted el elsősorban.

 

Száraz bőrállapot jellemzői:

Nem zsíros, sőt, alacsony a bőr zsírtartalma, felszíne száraz, a pórusai zártak és jellemző rá az idő előtti ráncosodás. Gyakran feszül, viszket, színtelen, fakó, hajlamos a sápadtságra.

Felszíne nemcsak száraz, de hámló is lehet, gyakran pikkelyesedik, érdes.

Kifejezetten magas zsírtartalmú készítményeket igényel.

 

Száraz és érzékeny bőrállapot jellemzői:

Ezt a bőrállapotot az különbözteti meg az előzőtől, hogy a szárazság kifejezett érzékenységgel párosul, azaz hajlamos a kipirosodásra, kisebb gyulladásokra. A száraz bőrállapotnál fokozottabb odafigyelést igényel.

 

Száraz és extra érzékeny bőrállapot jellemzői:

A száraz és extra érzékeny bőr nehezen viseli a változásokat, itt különösen az évszakok változásaira, vagy az időjárásra gondolunk. Megviseli a szeles, hűvös idő és az erős napsütés is.

Nagyon száraz a bőr felszíne, erős az idő előtti ráncosodásra, kivörösödésre, gyulladásra és ekcémára való hajlam, sokszor feszül, különleges ápolást igényel.

 

Vízhiányos bőrállapot jellemzői:

A vízhiányos bőr a száraz bőrhöz hasonló tüneteket produkál, de itt kifejezetten – ahogyan a nevében is benne van – nedvességhiányról van szó, nagyon fontos tehát a megfelelő folyadékfogyasztás és az erősen hidratáló készítmények használata.

Könnyen összetéveszthető a száraz és a vízhiányos bőrtípus, az elsőnél azonban zsírhiányról van szó, a másodiknál pedig a nedvesség hiányzik a bőrből.

A vízhiányos bőr is hajlamos az idő előtti ráncosodásra, feszül, sápadt és fakó, hiányzik az üdesége.

 

Érett bőrállapot jellemzői:

Az érett bőr normális állapot, tulajdonképpen nevezhetnénk 40 éves kor feletti normál bőrnek is.

Ebben a korban már természetéből adódóan csökken a bőr rugalmassága, megjelennek az első ráncok, ami a genetikai hajlamtól függ, hogy kisebbek vagy nagyobbak.

 

Mivel a szervezet általánosságban veszít a nedvességéből, így a bőr esetében is növekszik a szárazságra való hajlam, előfordulhat állandó jellegű kivörösödés az arc és az orr területén.

A változásokat az érett bőr már nehezebben viseli, legyen az az időjárásból fakadó vagy akár egy arckrém-váltás. A klimax és a menopauza következtében pigmentációk alakulhatnak ki, illetve ún. öregségi foltok jelenhetnek meg rajta.

 

Zsíros, pattanásos bőrállapot jellemzői:

A zsíros, pattanásos bőrt szinte mindenki ismeri: tág pórusú, hamar zsírossá válik, ún. tisztátalanságok, azaz pattanások és mitesszerek tarkítják.

Jellemző a tinédzser évekre, de sokaknál még felnőtt korban is megmarad kisebb-nagyobb mértékben.

Nagyon fontos a megfelelő és alapos arctisztítás ennél a bőrtípusnál, amellyel sokkal szebbé tehetjük a bőrünket, megelőzhetjük a gyulladásokat.

 

Zsíros, gyulladt, aknés bőrállapot jellemzői:

Amikor a tág pórusú, zsíros bőrön már komolyabb gyulladások, aknék is megjelennek, akkor sok esetben kozmetikus szakember segítségére is szükség lehet.

Ezeket a gyulladásokat kár otthon, házilag, mechanikus úton „kezelnünk”, sajnos sokszor csak még nagyobb gyulladást érünk el vele. Fontos azonban az otthoni fokozott arctisztítás, hisz minden nap nem látogathatjuk a kozmetikust.

 

Kombinált/kevert bőrállapot jellemzői:

A kombinált, vagy kevert, illetve vegyes bőrön gyakoriak a tisztátalanságok, pattanások, mitesszerek elsősorban a T-vonalban, azaz a homlokon, orron és állon. Az arc többi része akár száraz is lehet, a T-vonal azonban jellemzően zsíros és tág pórusú. Tinédzser korban ez is gyakori bőrállapot.

Ennél a bőrtípusnál fontos a bőr kiegyensúlyozása, a zsíros részek csökkentése, a száraz részek hidratálása.

 

 

Érzékeny, irritált bőrállapot jellemzői:

Az érzékeny, irritált bőrt a kivörösödés, piros foltok, viszketés és hámlás jellemzi, számára egyáltalán nem mindegy, milyen kozmetikummal kezeljük. A kifejezetten allergénmentes, illetve erre a bőrtípusra készült természetes kozmetikumok védik és kímélik a bőrt, így mindenképpen érdemes ezek közül választani.

 

Ha már tisztában vagyunk a bőrállapotunkkal, akkor sokkal egyszerűbb arcápolót választani, amely kifejezetten arra az állapotra lett kifejlesztve, így a hatékonysága sem lesz kérdéses.

 

Az oldal tetejére