Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. További információ

Arctisztítás természetesen

2020. 02. 11. 16:58:00
Arctisztítás természetesen
Annyira egyértelmű, hogy az arctisztítás a napi rutin része kell, hogy legyen reggel és este is. De mivel tisztítsunk?

 

Akármi is az arcápolási rutinod, egy biztos: a reggeli és az esti arctisztítás nem maradhat el. Hogy miért is? Mert el kell távolítani a sminket, a szennyeződéseket, az elhalt hámsejteket, az utca porát.

Fontos, hogy az arctisztítás ne korlátozódjon az arc területére, hanem a nyak, legtöbbször pedig a dekoltázs bőrét is tisztítsuk meg!

Arctisztítók között sokféle létezik: tejek, krémek, pakolások, szappanok, habok, micellás vizek, gélek, olajok, radírok, maszkok. Az arctisztító kiválasztásnál nem sokat szoktunk gondolkozni, egyet kiválasztunk, aztán - gondoljuk - jó lesz. Pedig!

A rosszul kiválasztott arctisztító olyan problémákat okozhat, amelyeket aztán a többi arcápolónkkal próbálunk majd helyrehozni: ha túlságosan szárít, akkor erősebb hidratáló krémet kell majd használnunk. Időnként a zsíros bőrre használt agresszív tisztítók egyre nagyobb mértékű faggyútermelésre ösztönzik a bőrt, így ahelyett, hogy csökkennének a pattanások, aknék, azok elkezdenek szaporodni.

Érdekes, de az sem jó, ha egy arctisztító túlságosan gazdagon tápláló: olyan filmréteget hagy a bőrön, ami a pórusokat eltömítheti.

Hallottál már a koreai arcápolási rutinról? A dupla arctisztításról? Ezekről is szó lesz lentebb!

Vegyük tehát sorra az arctisztítókat és nézzük meg, melyiknek milyen előnyei, esetleg hátrányai vannak, vagy éppen melyik bőrtípushoz ajánljuk őket!

 

Arctisztító tej:

Az arctisztító tejek esetében természetesen az alapfunkciókat ismerjük: eltávolítják a sminket, a szennyeződéseket az arcbőrről, elősegítik, hogy az arcbőr tiszta és szép legyen.

Könnyű, tejes textúrájuk nem habzik, általában tartalmaznak bőrpuhító hatóanyagot és úgy tisztítják a bőrt, hogy a természetes olajrétegét meghagyják. Le kell mosni őket használat után, mert ezek nem hidratáló készítmények! A bőrt viszont nem hagyják kiszáradni vagy feszülni.

Az arctisztító tejek azoknál hatásosak, akiknek a bőrük normál, vagy ahhoz közeli állapotú. Amikor már a bőr érzékeny, száraz vagy zsíros, akkor a tej már nem nyújt elegendő ápolást.

Nálunk a nyerő arctisztító tej: Nourish Argan Renew: Bőrmegújító arctisztító tej (100 ml)

 

Arctisztító krém:

Az arctisztító krémek jóval gazdagabb, erősebb textúrával bírnak a tejeknél, táplálóbb összetevőkkel, olajokkal, vajakkal készülnek. Szintén nem habzanak és erősebben hidratálják a bőrt.

Talán éppen ez utóbbi miatt is jobb választás a krém a száraz bőr számára az arctisztító tejeknél.

 

Figyelem! Amit kevesen tudunk:

Az arctisztító tejek és krémek akkor működnek jól, ha használat után alaposan eltávolítjuk a tej vagy a krém maradványait a bőrről, amelyre egy meleg, nedves ruha a legalkalmasabb választás. Érdemes kipróbálni, hogy tisztítás után egy vattakorongra micellás vizet vagy tonikot teszünk, majd végigtöröljük vele az arcunkat. Amennyiben a vattakorongon bármit látunk még, akkor tudhatjuk, hogy az arctisztítónk önmagában nem végzett alapos munkát. Ha a vattakorongunk tiszta, még akkor is van rá esély, hogy a tisztító tejünk vagy krémünk hidratáló hatású összetevőket hagyott a bőrünkön, ami a legtöbb esetben semmi problémát nem okoz. Azonban a pattanásos, tisztátalan bőrűeknél már eltömítheti a pórusokat újabb pattanásokat, aknékat okozva, vagy az érzékeny bőrűeknél irritáció léphet fel.

 

Micellás víz:

Folytatva a fenti gondolatmenetet tehát a tisztító tejek vagy krémek használatát követően ún. másodlagos tisztítóként alkalmazhatjuk a micellás vizeket. Ez a dupla tisztítás egyébként tipikus koreai bőrápolási rutin: először a sminket eltávolítják az arctisztító tejjel vagy krémmel, majd folytatják az arc tisztítását arctisztító habbal, géllel vagy micellás vízzel.

Aki nem szereti az olajos tisztítókat, vagy extrán érzékeny a bőre, annak a könnyű micellás víz kiváló lehetőség. Noha vannak apró olajcseppek ezekben a szuszpenziókban, amelyek eltávolítják a sminket, a szennyeződéseket és a felesleges faggyút, a használatuk nagyon vizes és üdítő érzés, egyáltalán nem zsíros. Egyszerűen nedvesítsünk meg egy tiszta pamutkorongot vízzel, majd töröljük át vele az arcunkat és a nyakunkat.

Kedvenc micellás vizünk: Mádara Micellás arctisztító (100 ml)

 

Arctisztító gél:

Az arctisztító gélek előnyei, hogy elősegítik pattanásokat okozó baktériumok eltávolítását, a bőrfelszín olajosságának csökkenését, valamint a bőr mélyebb tisztaságát. Tehát az eltömődött pórusok reszkessenek: ez a tisztító eltávolítja a szennyeződéseket és megakadályozza az újabb pattanások keletkezését.

Tehát ha normál vagy zsíros vagy pattanásokkal küzdő bőrünk van, akkor inkább gélt válasszunk arctisztítóként.

 

Arctisztító olaj:

Sokáig nagy mumus volt az arctisztító olaj, és még manapság is sokan idegenkednek tőle, pedig rendkívül sok előnye van a használatuknak.

Szinte minden arctisztító olaj nagyon hatékony, bár előfordulhatnak egyéni érzékenységek az olajokra. Használatuk a "hasonló a hasonlót vonzza" elven alapul: a tiszta, természetes olajok kombinációjának bőrbe való masszírozása óvatosan megtisztítja és feloldja a bőrön található megszilárdult faggyúdugókat.

Az arctisztító olajat kicsit másképp használjuk, mint előző társait: egy vattakorongra cseppentsük a gyártó által előírt mennyiségű olajat, és töröljük át vele az arcunkat, nyakunkat. Az olajok kedvező hatásait növelhetjük, ha finoman átmasszírozzuk vele a bőrünket, amely akár 20 percig is eltarthat! Egy kényelmes, esti szeánsznak pont megfelel.

Ezt követően egy meleg, nedves ruhával, törölközővel távolítsuk el a felesleget. Akár többször is megismételhetjük a folyamatot. Ez a meleg, nedves textillel történő eljárás egyébként olyan, mintha könnyű gőzölést kapna az arcbőr, így nem csak tisztítjuk, hanem gyengéden hámlasztjuk is egyúttal, fokozzuk a vérkeringést, kitágítjuk a pórusokat, amelyek így könnyebben tisztulnak és könnyebben veszik fel a további hatóanyagokat (a tonikból, hidratáló krémből, szérumból, stb.). Természetesen mindig friss és tiszta törölközőt vagy ruhát használjunk!

Az olajos tisztítás egyébként nagyon gyengéd a bőrhöz, hiszen nem dörzsöli és nem szárítja a bőrt.

Egyesek ezt az olajos tisztítás sokkal hatékonyabbnak találják, mint a koreai módszert a dupla tisztítással. Ki kell próbálni, a bőrünk segíteni fog eldönteni, hogy melyik készítményt használjuk! Az arctisztító olajok szépsége az, hogy szinte mindenki számára alkalmasak, de nézzük, milyen bőrtípusra ajánljuk:

  • Normál és kombinált bőrre
  • Olajos és pattanásos bőrre
  • Száraz és dehidratált bőrre
  • Nem akut érzékenység esetén

Akiknél nem ajánljuk:

  • extra erős érzékenység esetén: néhány embernek rendkívül érzékeny a bőre, nehezen képes tolerálni akár a vizet is, nem is beszélve a meleg, nedves ruha enyhe dörzsölő hatásáról. Alternatív megoldásként kipróbálhatjuk az eljárást hűvösebb víz hőmérséklettel. Mindig legyünk nagyon óvatosak a törölközővel, és kerüljük az erőteljes dörzsölést.
  • olajérzékenység: néhány ember érzékeny bizonyos olajokra, a velük való érintkezés akár bőrreakciót is okozhat, például pattanásokat. Könnyű olajokkal és a megfelelő eltávolítási technikával kisebb az érzékenység kockázata, de ez bármikor előfordulhat érzékenyeknél.

Kedvenc olajaink: a Wooden Spoon arctisztító olaj triója bőrtípusok szerint.

 

Arctisztító hab:

Az arctisztító habok könnyű, habos textúrájukkal nem hasonlítanak a tejekre, vagy krémekre. Egy kis vizet kell adni az arctisztító habhoz, vagy az arcunk legyen vizes, amikor használjuk, mert ez elősegíti a habképződést. Mossuk le szennyeződéseket és a sminket, a bőrünk pedig tiszta és friss marad.

Általában kombinált, kevert, vagy akár zsíros és pattanásos bőrre javasolják őket, mivel az arctisztító habok mélyebben tisztítanak, a bőr megszabadul a felesleges olajtól és a faggyúktól, valamint a pórusokba ragadt szennyeződésektől.

Az egyik legnépszerűbb arctisztító habunk: Mossa Arctisztító krémhab fehér ribizlivel és Aha gyümölcssavakkal (200 ml).

 

 

Arctisztító maszk, pakolás, radír:

Ez a három készítmény már alapvetően nem a mindennapos arcápolók közé tartozik, néhány kivétellel. Reggeli és esti arctisztításra ne alkalmazzuk őket napi rendszerességgel, azonban mindenképp építsük be őket az arcápolásba heti szinten.

Fő feladatuk az elhalt hámsejtek eltávolítása, amelynek segítségével a bőr képes megújulni, azonban a manapság kapható arctisztítók már remekül ellátják ennek a feladatnak egy részét is. A maszkok, pakolások radírok legyenek heti egyszer társaink a bőrápolásban, főleg 30 éves kor felett, mert remek jó állapotban tartják a bőr felső rétegét, amelyet a napsugárzás vagy a szmog erőteljesen károsít.

Egyik legjobb maszkunk a Pure White Tisztító Francia Zöldagyag Maszk – zsíros, aknés bőrre (50 ml).

 

Ha sikerült kiválasztanunk a bőrtípusunknak megfelelő arctisztítót, akkor használjuk minden nap, és hamarosan látható lesz az eredménye, ahogy a többi arcápolónkkal együtt elkezd dolgozni a bőrünk ragyogásán!

Az oldal tetejére