Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. További információ

A körömvirág - avagy a calendula jótékony hatásai

2017. 02. 24. 09:46:00

A körömvirágot (latin nevén: calendula) már az ókori görögök és rómaiak is használták védőtalizmánként, gyógyfűként, ételként és kozmetikai hozzávalóként.

Egyiptomban a fiatalító hatásáért szerették, a görögök pedig díszítésre is használták a ragyogó virágokat. Egyesek szerint a körömvirágot figyelve még az időjárást is megjósolhatjuk, ugyanis ha nedves idő közeleg, a virágok összezárulnak.

Évszázadokon át termesztették étkezési célból, ma már inkább díszítő növényként láthatjuk a kertekben, de a natúr kozmetikumokban ma is nagy szerep jut számára.

Lássuk, hogy miért:

Fertőtlenítő és baktériumölő tulajdonsága miatt külsőleg bőrirritáció ellen, vágások, sebek gyógyítására, csípések enyhítésére, és kisebb égésekre, forrázásokra is használható. A calendula krémek, balzsamok alapanyaga.

Sárga és narancssárga virágai főleg a zsíros bőrnek tesznek jót, tápláló hidratáló arcápoló krém készíthető belőlük.

Samponban is megtalálhatjuk, ekkor a hajat világosítja, a vörös hajat pedig fényesíti.

 

Ahogyan említettük, régen ételként is használták, egyes helyeken ma is salátákban tálalják a szirmait.

A kertünkben cserépben, ládában mi is könnyedén tarthatjuk, magról vessük el és mivel nem túl igényes növény, gyakorlatilag biztos a siker.

A Te arcápolód is tartalmaz gyógynövényeket? Melyiket mutassuk be legközelebb?

Tartalomhoz tartozó címkék: natúr kozmetikum
Az oldal tetejére