Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. További információ

A hatékony fényvédelem

2017. 05. 30. 16:07:00

A téli szürke napok után mindannyian sóvárogva vártuk a tartós napsütést, a melegebb időszakot, amely végre eljött és elővehetjük a lenge, nyári ruhákat!

Ne feledkezzünk meg azonban a megfelelő fényvédelemről, hiszen amikor a nap előbújik, bizony már erősen süt és nem kizárt ilyenkor sem a bőrpír vagy a leégés. Különösen fontos a gyermekek védelme, hiszen az ő bőrük különösen érzékeny az erős sugárzásra.

A napsütés jótékony hatásain túl, lássuk, mit okozhat rövid- illetve hosszútávon az UV sugárzás:

  • bőrpír, napégés
  • a bőr idő előtti öregedése
  • ráncképződés
  • napallergia
  • bőrrák, melanoma

Az UV sugarak közül főként az UVA és az UVB éri el a Földet, így erre a kettőre kell különösen figyelnünk.

Az UVB-sugaraknak "köszönhetjük" a bőrpírt, a leégést és a rosszindulatú daganatok kialakulásában is szerepet játszik.

Az UVA-sugarak okozzák a bőr idő előtti öregedését, károsítják azt, amelynek következtében a bőr elveszti rugalmasságát, víztartalmát, megvastagszik, a ráncok elmélyülnek. Természetesen ez a hatás évek múltán jelentkezik csak, nem gyorsan lezajló folyamat, ezért is nagyon fontos, hogy ne mulasszuk el a fényvédelmet, hiába nem érezzük adott pillanatban a negatív hatásait.

Sokan és sok helyen elmondták már, de mi is megtesszük, hogy a legkritikusabb időszakban 11-15 óra között ne tegyük ki magunkat a tűző napfénynek, gyermekeinket pedig fokozottan óvjuk ettől! A fejet jól szellőző, világos sapkával, kalappal védjük, szintén szellős, világos színű ruhát hordjunk és viseljünk napszemüveget (ami egyébként a hunyorgástól és a szarkalábak, ráncok megjelenésétől is véd egész évben, nemcsak nyáron!).

 

Most pedig lássuk, hogyan válasszunk megfelelő faktorszámú fényvédőt, naptejet:

A bőr alapvetően rendelkezik saját védelmi rendszerrel, így egy ideig védi önmagát a leégéstől. Persze nem a végtelenségig: felnőttként például kb. 20 percet tölthetünk el a napon leégés nélkül, amely nagymértékben függ a bőrtípusunktól és az UV-sugárzás mértékétől is. A világos bőrű, szőke hajú emberek hamarabb leéghetnek, akár már 5 perc alatt is, míg az eleve sötétebb bőrűek jobban bírják a napfényt leégés nélkül.

A naptejeken szereplő faktorszám azt mutatja meg, hogy mennyi idővel tovább tartózkodhatunk a napon anélkül, hogy a leégés bekövetkezne.

Ha az, aki kb. 10 perc alatt leég a napon, 30-as faktorszámú naptejet használ, akkor elvileg (10*30) 300 percig védi a naptej, azonban jó, ha nem várjuk meg ezt az időtartamot és nagyjából a felét töltjük csak napon!

Minél világosabb a bőrünk, válasszunk annál nagyobb faktorszámú, SPF50 vagy SPF30 számú naptejeket, a nehezen leégők az SPF20 vagy SPF10 faktorszámú készítményeket használják.

 

Hogyan használjuk a naptejeket?

Kevesen tudják, hogy a naptejeket már 20-30 perccel a napozás megkezdése előtt érdemes felvinni a bőrre, és 1-1,5 óránként kenjük be magunkat újra! A naptejek többsége már vízálló ugyan, a biztonság kedvéért azonban azt ajánljuk, hogy fürdés után kenjük újra át magunkat, a gyerekeket pedig mindenképpen.

 

Sajnos a drogériákban kapható naptejek, fényvédők között rengeteg olyat találunk, amely tele van a bőrre ártalmas összetevőkkel, így azonban nemhogy a leégéstől óvjuk meg magunkat, hanem még rosszat is teszünk a bőrünknek.

Javasoljuk, hogy válassz Te is természetes kozmetikumot fényvédőként, hiszen a természet tele van olyan vajakkal és olajokkal, amelyek segítenek nekünk a napozásban! Ilyen például a kakaóvaj, a kókuszolaj, a sheavaj, de a jojoba- és az olívaolaj is számtalan jótékony hatással rendelkezik.

 

Sütkérezés után pedig hűsítsd és tápláld a bőröd napozás utáni testápolókkal, amelyek nyugtatják a bőrt és segítenek a nedvesség megőrzésében. A levendula víz és az aloe vera krémek különösen alkalmasak erre.

 

Jó nyaralást és szép, egészséges, barna bőrt kívánunk!

Az oldal tetejére