Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. További információ

3 fontos különbség az organikus és a természetes kozmetikumok között

2019. 04. 28. 14:52:00
3 fontos különbség az organikus és a természetes kozmetikumok között
Bőrünk a kozmetikumainkban lévő összetevők 60%-át magába szívja. Ijesztő ez a szám, pláne, ha nem figyelünk oda, mit is kenünk magunkra!

 

Onnantól kezdve, hogy valaki tényleg tudatosan elkezdi figyelni a kozmetikumokban lévő összetevőket, gyorsan észre veszi, hogy számos organikus, bio, vagy ezen jelölések nélküli olajok, zsírok, illóolajok, illetve egyéb anyagok találhatók bennük. De mi is a különbség a jelölések, minősítések között és miért fontos ez számunkra?

Íme 3 különbség, ami a természetes kozmetikumokat és a bio kozmetikumokat megkülönbözteti egymástól:

 

Az organikus vagy bio elnevezés használata szigorú szabályokhoz kötött:

Alapvetően a "természetes kozmetikum" elnevezés semmilyen módon nem szabályozott, tehát könnyen előfordulhat, hogy természetesnek bélyegeznek egy terméket úgy, hogy semmi köze hozzá és tele van feldolgozott, teljesen átalakított, vagy akár káros összetevőkkel.

Vannak azonban igen magas minőségű természetes kozmetikumok is a piacon, amelyek kifejezetten előnyös összetevőket tartalmaznak jól kombinált formában. (Nálunk az egyik ilyen Eszterkrém termékei, minősítés nélkül, de hatalmas szakértelemmel, kiváló összetevőkkel készülnek). Ezeken túl pedig vannak a valóban bio vagy organikus kozmetikumok, amelyek hivatalosan viselhetik ezt az elnevezést. (Ne tévesszenek meg minket azok a hangzatos márkanevek, amelyekben szerepel a "bio" elnevezés, közel sem biztos, hogy valóban azok.)

Hogy honnan lehet felismerni a valódi minőséget? Az egyik megoldás az összetevők, azaz az INCI vizsgálata.

Az összetevők listáján az első helyen szerepel a legnagyobb arányú összetevő, a legutolsón pedig a legkisebb (egy másik blog témája lesz az összetevők sorrendje, hiszen a kevésbé minőségű kozmetikumoknál első helyen például a víz áll...).

Természetesen nem elvárható senkitől, hogy fejből ismerjen minden összetevőt, de egy idő után könnyen ki lehet szűrni a legfontosabbakat.

 

Nemzetközi vagy hazai minősítéseket keressünk a csomagoláson:

A különböző tanúsítványok eltérő mértékben ugyan, de meghatározzák a természetes, organikus vagy bio összetevők kötelező arányát a természetes kozmetikumokban, amelyektől eltérni nem lehet. Ezen felül tiltják például az állatkísérleteket, a génmódosított alapanyagok használatát, szintetikus összetevőket, kőolaj-származékokat, stb.

 

Érdemes az alábbi minősítéseket figyelni, ha megbízható minőségre vágyunk:

 

     BDIH (németországi natúrkozmetikumokat minősít)

     NATRUE (nemzetközi szervezet, natúrkozmetikumokat minősít)

     DEMETER (nemzetközileg elismert minősítési rendszer, biodinamikus módszer szerint előállított mezőgazdasági termékeket és gyógynövényeket minősít)

    LEAPING BUNNY (állatkísérlet-mentes)

     VEGAN  (Vegan Society - az állati összetevőktől mentes kozmetikumokat minősíti)

     ECOCERT (független ellenőrző szervezet, amely európai natúrkozmetikumokat minősít)

     COSMETIQUE CHARTRE COSMÉBIO (franciaországi szövetség, olyan termékeknek adja a jelzést, melyek már rendelkeznek a megbízható natúrkozmetikai standard minősítésével az Ecocerttől vagy  Qualité France-tól)

     AUSTRIA BIO GARANTIE (osztrák intézet által ellenőrzött bio kozmetikumok logója)

     SOIL ASSOSIATION (brit minősítés)
BIOKONTROLL HUNGÁRIA (magyarországi biokozmetikumokat minősít)

 

Milyen eredetűek az összetevők?

Fontos, hogy a tanúsított ökológiai vagy organikus összetevők ökológiai gazdálkodásból származnak, vagyis nem használtak a termesztésnél műtrágyákat és egyéb káros növényvédő szereket, a gazdálkodás során figyelembe vették az általános környezetvédelmi elveket. Érdemes figyelni a természetes kozmetikumoknál az organikus összetevők arányát, és a minél magasabb értékű terméket választani.

Az állati eredetű összetevők között a méz és a méhviasz szerepelhet, ezek természetes összetevőnek számítanak, de ha számodra fontos a teljesen növényi eredet, vagy vegán vagy, akkor figyeld az összetevőknél, hogy ezek ne legyenek benne.

 

Összegzésképpen: ha biztonságban akarod tudni magadat és a bőrödön keresztül az egészségedet, akkor

  • figyeld az összetevők (INCI) listáját: a felsorolásban a legelsőből van a legtöbb, a legutolsóból a legkevesebb a kozmetikumokban;
  • keresd a minősítéssel, tanúsítvánnyal rendelkező természetes kozmetikumokat: ezek a nemzetközi és hazai szervezetek biztosítják a megfelelő minőséget;
  • válaszd a lehető legmagasabb organikus, bio vagy Demeter-minősítésű összetevőket tartalmazó természetes kozmetikumokat!

 

Ha már vásároltál tőlünk, akkor tudod jól, ha még nem, akkor szeretnénk tudatni Veled, hogy nálunk csak és kizárólag ellenőrzött, tiszta és a cikkünkben leírt követelményeknek tökéletesen megfelelő natúr kozmetikumokat találsz, így bátran válogathatsz, biztonságban vagy!

 

Az oldal tetejére